Sa prugom beše obrnuto

Sada kada se sprema ukljanjanje šina najbitnije severnobanatske pruge (Kikinda – Banatsko Aranđelovo – Segedin), čitajući podosta star tekst sa sajta opštine Čoka, nailazim u njemu na stav da će njen status zavisiti od privrednog razvoja okolnog područja, odnosno potreba za transportom. Ekonomska logika govori nešto sasvim drugačije. Naime, infrastruktura je preduslov za ekonomski razvoj, a tek zatim se dodatno razvija kao posledica istog. Ipak ćemo morati da se izborimo za uslove privređivanja u severnom Banatu, da bismo videli za njega bolje dane. U stanju raspadanja su nam putevi i pruge, a nedostaje nam i čista voda koja je za mnoge industrije takođe resurs. 

Pruga između Čoke i Novog Kneževca maj 2022.

Privreda bira gde će locirati svoju delatnost i to baš na osnovu toga gde za nju ima uslova i to u tom momentu kad se opredeljuje. Niko državu neće čekati, niti država može da naredi gde će se neko baviti svojom delatnošću, ako su uslovi tamo slabi. Prošla su vremena dirigovane ekonomije, a loše se pokazala i kad je postojala.  

Pogledajmo Srem. Uglavljen između Beograda i Novog Sada, tako da saobraćajna infrastruktura u svakom pogledu centralizovane države ne može da ga zaobiđe, on vrvi od privredne aktivnosti.

Prošla su vremena dirigovane ekonomije, ali smo ušli u eru dirigovane demokratije, te je jako mala šansa da se iko od naših lokalnih ljudi koji su se domogli pozicija u vlasti izbori za nešto za nas. Podaništvo i nedizanje tenzije u sopstvenoj stranci im je ključ da ostanu tu gde su. Zamislite da se neko od njih ozbiljno pobuni zbog severnobanatske pruge, puta Mokrin – Čoka, javnih česama za Čoku…?! Obrisali bi ga.

Šta nam je činiti? Pa, mi možemo da dižemo tenziju u društvu. Neophodno je da zahtevamo pravedniju raspodelu budžeta Republike Srbije, kako bismo se napokon našli u realizaciji velikih projekata, jer za nas novca nikad nema. Gradiće se kerefeke po velikim gradskim centrima, a Novi Kneževac neće dobiti ni eko česmu, a voda je nedavno i kod njih proglašena neupotrebljivom za građanstvo. Mnogo šta ovde nije u redu, Banat je u pravu. Zato skupljamo potpise, zato organizujemo akcije i skupove. Trebaće nekom naši glasovi, razmisliće o našim zahtevima.

Svetlana Kozić

Ekonomistkinja

Aktivistkinja Inicijative – Banat je u pravu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 11 =