Banat je u pravu

Banat je u pravu je inicijativa građana za ekonomski razvoj Banata. Ova oblast, nekadašnji ekonomski raj, u današnje vreme je nepravedno zapostavljena. Putevi i pruge našeg kraja su u izuzetno lošem stanju. Voda za piće je elementarni uslov za život koji stanovništvu ovde nedostaje. Banat se prazni, stanovništvo odlazi, postajemo sve siromašniji. Mi smo grupa građana okupljena je oko ideje da se Banatu pomogne. Trenutno radimo u nekoliko gradova/opština Banata, a krenuli smo od Kikinde.

Prikupljanje potpisa građana na pijaci u Mikro naselju i u centru Kikinde

Kako bi podigli spremnost Banaćana da se bore za bolje uslove života i kako bi alarmirali nadležne institucije da je stanje u kojem se Banat nalazi neodrživo, krenuli smo sa prikupljanjem potpisa. Ideja je da se inicijativa pojavi u više gradova/opština i brojem potpisa istakne da je hitno da nadležni odreaguju i da se nagomilani banatski problemi reše.

Vašar u Bašaidu

Ovo je inicijativa za spas Banata, devastiranog, zaboravljenog i marginalizovanog nekadašnjeg saobraćajnog centra, koji vapi za svojim starim sjajem. Glavni okidač pokretanja naših aktivnosti je vađenje šina pruge čije nam se renoviranje decenijama obećava (Kikinda – Banatsko Aranđelovo – Segedin), a od obustavljanja saobraćaja na njoj pre više decenija severni Banat je krenuo u duboku propast. Vade se šine i u drugim krajevima Banata i 2022. godina će biti fatalna za železnicu u celoj oblasti, ako se ne oglasimo. Dodatan revolt donosi obelodanjivanje da voda nije za piće u sve većem broju naselja i nedostatak sistemskog rešenja za to, uz poseban osvrt na Zrenjanin u kojem je rađeno na fabrici vode, ali uzalud jer rezultata nema. Skoro svi putevi u Banatu su beskrajno krpljeni i popravljani, ili čak i ostavljeni bez popravki. Iako smo se naslušali obećanja o raznim saobraćajnim koridorima (setite se priče o Banatskoj magistrali), za Banat država nikad nema para. Mi verujemo da je to zato što Banaćani ćute i to odmah želimo da promenimo.

Flajer koji delimo u Banatu

Ukoliko želite da podržite naš rad ili se pridružite našem timu, potražite nas na društvenim mrežama pod nazivom Banat je u pravu i pošaljite poruku u inbox, ili pošaljite mejl na ledakikinda@gmail.com, ili poruku na 060 1485338 (može i Viber).

Dobro nam došli u borbu za Banat