Ilustracija

Finansijska podrška poljoprivrednicima

Poštovani poljoprivrednici,

Bavimo se pripremom dokumentacije za konkurse. Obaveštavamo vas da su za vašu poslovnu delatnost periodično dostupna bespovratna sredstva koja možete da iskoristite za rast i razvoj svog poslovanja. Mi smo vaš oslonac pri konkurisanju, bez obzira da li su u pitanju domaći ili strani fondovi.

Svaki izvor finansiranja određuje svoje uslove. Nešto je jednostavnije kada su u pitanju domaći konkursi. Ipak, tu se radi o manjim novčanim sumama. Sredstva Evropske unije dostupna su preko IPARD-a i ona su dovoljna da pokriju i veće investicije. Zahtevnost pri prijavljivanju je ovde veća i ovim dopisom želimo da vam omogućimo startnu prednost.

Mala je verovatnoća da iko uslove ispuni i pripremi dokumentaciju ako se o konkursu informiše kada je on već raspisan. Iz tog razloga želimo da vas unapred obavestimo šta okvirno treba da imate spremno za konkurse u sledećem periodu, kako biste bili u stanju da brzo i efikasno predate prijavu kada vama podesan konkurs osvane.

Za IPARD:

Možete biti preduzeće, preduzetnik, fizičko lice nosilac gazdinstva, zadruga. Važno je da je posao u privatnom vlasništvu ili da javno vlasništvo ne prelazi 25% udela. Bitno je i da poslujete samostalno – da niste deo holdinga ili koncerna. Obavezno je da imate sve izmirene obaveze prema državi, da niste blokirani ili da vam posao nije pred likvidacijom, da ste odgovorno izvršili sve što ste ranije ugovorili sa Ministarstvom ili IPARD-om, ako ste ranije imali saradnju. Potrebno je da NE spadate u velike privredne subjekte (preko 250 zaposlenih, promet preko 35 miliona evra i vrednost imovine preko 17,5 miliona evra). Ako želite da investirate dobijeni novac u građevinske objekte ili opremu koja se u njih ugrađuje, neophodne su sve dozvole koje se za objekte zakonski očekuju. Ako se investicija radi na parceli, ona treba da bude u vašem vlasništvu, ili u zakupu u trajanju od minimum deset narednih godina. Potrebno je da imate sredstva da finansirate do kraja investiciju, jer IPARD funkcioniše po principu refundiranja već plaćenog. Refundiranje nije uvek u istom procentu (kod nekim slučajevima je 50%, nekad i 70%…). U mogućnosti smo da vam pomognemo savetom u vezi kreditnih linija podrške.

IPARD ima više konkursa po kojima možete dobiti od par hiljada evra, pa i do milion. Finansira se ruralni turizam, proizvodnja hrane, građevinski objekti, oprema… Postoje dodatni detaljniji kriterijumi od gore navedenih, a koji su specifični za svaki javni poziv, ali ukoliko vam ovi iz teksta ne predstavljaju problem vredi da vas poseti naš konsultant i razmotri sa vama one sitnije uslove.

Za domaće izvore je proces jednostavniji.

Ukoliko ste zainteresovani za našu podršku pri konkukrisanju prijavite se na našu mejling listu kako bismo vas obaveštavali o prilikama. Prijava na mejling listu ovde. Usluge informisanja su besplatne.

Budite slobodni da nam se obratite. Razgovor se ne naplaćuje, a može da reši puno nedoumica i bude ključan za vaš put ka mnogo većem poslu od ovog kojim se sada bavite. Razgovor je moguće obaviti i online.

Srdačno,

Ekonomistkinja Svetlana Kozić

Vlasnica Markers podrške poslovanju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 13 =