Пет година полумрака у Кикинди

Гледано из мог угла покрајинског посланика, поређење СНС власти у Кикинди, са влашћу исте странке у другим градовима Војводине сврстава Кикиндске напредњаке негде на средину ранг листе напредњачких локалних власти. Имали су пар неопростивих киксева, попут председника Скупштине града у сукобу интереса и оног језивог налаза ревизора о нелегалностима у трошењу новца из градске касе, што је потресло град. Такође, креирање новог комуналног предузећа рушењем старих протекло је уз сузе и зној многих недужних суграђана који су остали без посла под сумњивим околностима. Медији са жељом да слободно извештавају се баш тешко боре за живот у овом граду, тј. један је већ нестао, други још дише. Веровали или не, велика већина локалних самоуправа нема више ни један слободан медиј, тј. има тотални мрак.

Пракса СНС-а је да, поред оваквих појава, ту и тамо у локалне средине унесе и физичке методе притиска на грађане и политичке опоненте. Ми такву несрећу немамо, мада је једно време многим Кикинђанима на живце ишао из Београда доведен глумац полицајца. Ипак, срећно га се отарасисмо. Тиме не могу да се похвале грађани Суботице, Панчева и Апатина, где су обрачуни физичког типа виђени, али су само друштвене мреже грмеле о томе. Мени, као опозиционом посланику оштрог језика искрено никада нико од локалних напредњака није припретио, мада страшно замерам што немам приступ ћириличним локалним новинама за објављивање својих саопштења. Такође, имамо срећу да нам градоначелник није хапшен и да има легално пријављену велику имовину, јер неки напредњачки градоначелници вуку репове и по том питању.

Што се тиче њихових обећања, испуне их кад притисак јавности постане снажан. Тако се истерала и изградња фоајеа позоришта и почетак реконструкције пијаце. Остаје им пуно тога неурађеног од чега је водовод најкрупнији залогај, а нејасно је зашто она два скромна мостића код Старог језера не направе, кад је то релативно ситан посао. Уместо тога раде ствари које нису обећали, нити им их је ико тражио, па смо добили још један кружни ток вредан педесетак милиона динара и фонтаницу на тргу. Чему то?

Наравно да не треба да се тешимо тиме што има горих локалних напредњака од наших локалних напредњака, али је важно имати шири увид да би се приметиле нијансе и боље разумело оно што се у нашој вароши дешава.

Покрајинска посланица
Светлана Козић

Текст је објављен у Кикиндским новинама 21.09.2018.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =