Партијско угрожава мањинско питање

Посланик Арон Чонка (ДЗВМ) је од Скупштине Војводине затражио да усвоји његов предлог измене Пословника којим би се омогућило да се скупштински материјал припрема и на језицима националних мањина. У регулативу упућен човек би рекао да ту нема ништа спорно, али владајућа коалиција не мисли тако. Коалицију чине СНС, СПС и СВМ.

Иако, покрајинска администрација здушно гомила прекобројну канцеларијску радну снагу и то не на извршилачким радним местима, већ ону „скупу“ партијску која седа на позиције добро плаћених заменика, подсекретара и помоћника покрајинских секретара, припрема администрације да постане способна да омогући да скупштински материјали буду преведени и спремни на језицима мањина је, по тврдњама коалиције на власти, потпуно недостижан циљ. Како тврде, ово превођење би блокирало рад Скупштине, тј. дошло би до колапса.

Све док седамдесетак људи седи у фотељама помоћника, заменика и подсекретара, овакве тврдње су неодрживе, јер поврх свих апела посланика из Доста је било да је на набројаним функцијама кадрова превише и да порески обвезници због тога трпе, пракса се наставља, број ту постављених лица расте, а новац „пропада у бунар“. За многе друге намене онда могућности нема, што се ето показало на пољу питања националних мањина. Ми из Доста је било кажемо да је потребно боље организовати рад и пренаменити тј. преусмерити на јачање администрације она средства која су сада усмерена на прекобројну партократију насталу у циљу задовољења апетита странака у владајућој коалицији.

За припрему материјала на језицима мањина потребно је боље организовати рад, тј. кренути раније. Ипак, владајућа коалиција има праксу заказивања седница, па затим убацивања додатних тачака дневног реда и додавања материјала накнадно и на брзину. Ова комотност би им била отежана увођењем вишејезичног припремања материјала. Морали би да се боље организују.

За припрему материјала на језицима мањина потребно је запослити још пар извршилаца – преводилаца. Ипак, то је сада јако тешко јер су већ поделили буџетски новац за зараде својим људима. А, да га ускрате неком, избио би сукоб у коалицији вероватно.

Тиме што није изгласан предлог посланика Чонке, прекршен је Устав Републике Србије, Статут Аутономне покрајине Војводине, Покрајинска скупштинска одлука о Скупштини АП Војводине. Сва ова горе набројана регулатива нас приморава да омогућимо равноправно коришћење свих језика који су у Војводини на списку језика у службеној употреби и да као друштво негујемо приступ једнаких шанси и могућности за све друштвене групе.

У случају одбијања предлога посланика Чонке, ради се о недостатку воље странака на власти и немању спремности да се одрекну новца већ усмереног на сопствену потрошњу. Тврдња о немању могућности се коси са чињеничним кадровским стањем у кабинетима секретара. Не може и партократија и мањинска политика, очигледно је. Нема довољно новца за пуно тога поред оволиког трошења на партијске кадрове.

На последњој седници Скупштине АПВ, а у оквиру изјашњавања странака о питању омогућавања припреме материјала посланицима на њиховом матерњем језику уколико то посланици затраже, три говорника из владајуће коалиције (СНС, СПС, СВМ) су, најавивши да неће гласати „за“, споменула значај „разговора о томе“. Посланици Доста је било су им предложили да наставе баш у том правцу. Иако је времена за разговоре било и док је предлог посланика Чонке три месеца чекао да дође на ред да се о њему дискутује, ми смо и даље мишљења да има простора за разговоре и да се штедњом на партократији може издвојити толико новца колико треба за оснаживање преводилачког тима, али и пуно других потреба и намена.

Светлана Козић, председница Покрајинског одбора ДЈБ,

председница посланичке групе ДЈБ у Скупштини Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =