О новим људима у политици

Нема где и од кога све нећете чути како у Србији мора да се појави нова политичка снага. О новим људима у политици, потенцијалним спасиоцима народа и државе, прича се као о митолошким бићима. На њих се чека, али да ли они у опште постоје?

Србија је последњих година имала и прокоцкала читав батаљон нових политичара. Окупили су се у новим покретима, који су на општенародну муку и жалост били толико лоше вођени да су се распадали остављајући нова политичка лица да лутају као политички бескућници куд који и испочетка траже решења за будућност свог политичког деловања. Многи су од политике и одустали и штета настала њиховим повлачењем је огромна. Тако су лидери пар покрета, који су  последњих година засијали и политички се самоубилии, у ствари учинили највећу услугу садашњој власти, уредно склонивши многе нове и кредибилне људе да јој не сметају. Веома мали број тих нових људи је одлучио да покуша поново. Та преостала ексадрила би садашњој власти могла да буде највећи проблем, јер немају чиме да је облате. Блаћење политичара претходне власти им је солидно успело.

Где су сад ти нови људи у политици, тј. они нови који нису одустали? Неки оснивају испочетка нове политичке организације. Остали, до сада већ сасвим свесни колико је процес подизања нове организације дуг, скуп, комплексан и неизвесан, распоредили су се по већ изграђеним опозиционим странкама тражећи тамо простор за  сопствени утицај на политичке процесе.

И, како им иде? Свесни да грађани траже нова лица у политици,  искуснији политичари радо примају нове људе у своје редове. Засад нисам чула да се ико, ко је након распада свог матичног покрета  одлучио да се прикључи већој и стабилној политичкој организацији, жалио на лош пријем. Почетне позиције и прилике које се новим људима са већ стеченим елементарним искуством пружају у овим организацијама  су сасвим адекватне, ако су реални. Они који време лутања користе за склапање сопствених још новијих политичких организација можда ће успети. Ипак, извесније је да ризикују да се нађу пред изборном трком без изграђене теренске страначке инфраструктуре и довољног бирачког тела, а то су једине две категорије за политичко позиционирање релевантног политичког капитала.

Шта су баријере за успешан рад нових лица у политици? Убише нас сујете и предрасуде. Сад нисам изјавила ништа ново, рећи ћете. Свест о томе колико су и нови и они стари некомплетни, а колико се савршено допуњују и како успех оног до мене није мој неуспех, већ и моја шанса, би нас препородила. А, предрасуде су тек посебан цијанид. Народ мисли да су сви политичари лопови, па и кад си нов и док још ниси стигао ни да зинеш да нешто кажеш, а камоли урадиш, та предрасуда из окружења те већ по мало лупа по глави. Са једне стране, грађани желе нове политичаре. Са друге стране, ниво неповерења у политичаре затре много нових политичара који никну, а неспремни су да се носе са овим тешким етикетирањем. Али, на страну предрасуде грађана о политичарима. Предрасуде које су препрека сарадњи нових и старих политичара су тек огромне. У складу са слоганом “да ови оду, а да се они не врате” нови политичари опозиционари често неће да сарађују са оним опозиционарима  које жаргонски зовемо “жутима”, иако је све што код жутих није ваљало већ одавно прелетело код напредњака. За разлику од basic level политичких вештина нових политичара, преостали жути су “докторирали” вештине политичког менаџмента, а има их у бар  три опозиционе политичке организације. Друга страна једначине је да, за разлику од терета (блата) претходног бављења политиком који стари политичари носе, нови још поприлично лако пролазе. Кад се боље погледа, та једначина нема непознате, јер нови без старих не умеју, а стари без нових тешко пролазе. Борбу за пристојне услове живота у Србији треба да воде обе категорије равноправно.

Да ли је могуће да постоје људи који не виде да нови и они солидно коректни преостали жути могу ове црне да отерају ако раде заједно? Наравно, важно је питање и шта када их отерају. Шта онда заједно чине новог 6. октобра? О томе у неком наредном тексту.

Светлана Козић
Покрајинска посланица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − one =