Нико није крив?!

Лед и плављења њива су угрозили пољопривреду, а традиционалнo службе које су ту да нас од леда штите, нису адеквано одреаговале. Типично за државу хаоса, нико од надлежних неће остати без посла, никоме плата неће бити смањена, нико од њих неће по свом џепу осетити последице сопственог нерада. Последице ће поднети они који живе од пољопривреде и сви ми који плаћањем пореза и других намета финансирамо радна места на којима седе кривци без казне. Платићемо порез на имовину на све градом и водом потучене њиве, пословни субјекти и на скромну добит ако су је остварили, решења за накнаду за одводњавање стижу у комплетном износу који морају да плате сви без обзира не то ко је опстао, а ко пропао итд.

Недавно сам јавно покренула питање, може ли се власт овим поводом одрећи бар накнаде за одводњавање. Предлог никакву реакцију није изазвао.

Код нас све функционише тако да одговорности државног службеника нема. У јавним предузећима, службама, заводима и сл. седе партијски кадрови. Они знају да их је ту довела странка, или да их ту она чува и да ће их само она и одвести. Другим речима, радно место им у опште не зависи од радних резултата. Суд јавности о њима је негативан, али и небитан, јер суд партије је пресудан.

Док добијамо објашњења да је за одвођење воде са земљишта надлежна комбинација покрајина – локална самоуправа – сами грађани, у противградну заштиту се кад мешају, а кад и не мешају Републички хидрометеоролошки завод, покрајина и локалне самоуправе. Треба да вијамо ко није копао, ко није купио противградне ракете, ако после катастрофе у опште имамо воље за то. Уз замpшене надлежности и потпуну подршку механизама владајуће странке, ово предуго траје. Штета је увек на истој страни.

Труо је читав систем, линије финансирања и одговорности нису праве и јасне, јер да јесу оне би се лако претварале у стрелице које би упирале директно у име и презиме особе која је заказала. Казнене мере за државне службенике нису утврђене регулатовом, јер да јесу не би им пало на памет да не раде свој посао. Службеници су неретко партијски људи и да то нису знали би да могу да буду смењени. Ипак, док вероватно скупљају сигурне гласове, сигурни су од одговорности.

Све би ово могло да им се врати мило за драго, ако би се на јесен колонама протеста придружили и пољопривредници, јер су категорија становништва са можда и највише разлога за то.

Светлана Козић
Покајинска посланица
САПВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 1 =