Зашто бирам Народну

Након на сајту Народне странке објављеног саопштења о мом приступању истој, уз огромну подршку људи који прате мој рад и тек по коју изјаву негодовања, стигао је и већи број питања о детаљнијим разлозима моје одлуке. Из жеље да свима одговорим, цитирам комплетан текст који сам странци дала за израду саопштења и испод додајем још неке битне детаље које сам разматрала пре дефинисања свог пута.

Моја комплетна изјава за сајт Народне странке:

“Након раскола у претходној политичкој организацији и шест месеци тражења адекватног начина да наставим политичко деловање, објављујем да бирам Народну странку. Програмом потпуно подударна политичким ставовима који су ми важни и на којима сам до сада радила, Народна ми пружа прилику да наставим где сам стала. Она ми омогућава да се на исти начин бавим покрајином Војводином, децентрализацијом, економским условима за развој пољопривреде и предузетништва, о чему сам и до сада имала највећи број анализа, предлога политика и обраћања јавности.

У односу на мој претходни рад, мења се само једна значајна ствар, а то је снага политичког деловања. Од сада могу да се ослоним на преко 100 одбора и повереништава широм Србије, колико их Народна као најјача опозициона странка у Србији тренутно има, а тај број расте захваљујући одличној тимској атмосфери и одлучности челних људи Народне да борба за Србију мора да успе.

Зато, потпуно непромењеног правца, сада могу снажније да утичем, што ми даје мотив да се још енергичније посветим неопходној промени власти у Србији.”

Детаљније о процесу доношења одлуке

Фактор одлучивања: Програм Народне странке

Дубоко верујем да централизована држава ствара диктаторе, тј. разара демократију. Да немамо тако снажну концентрацију новца и надлежности у врховној власти, не би ни онај ко седне у централну фотељу могао себе да изгради толико моћног, свенадлежног, тобоже најпаметнијег, прворођеног и универзално стручног. Неке крупне државне теме би и даље покривао, али једноставно не би од њега зависило шта ће у држави да се изгради, шта да се реновира, да се отвори, ко добије субвенције, ко да се запосли… Много би мање контролисао људске животе. Не би постојала веза између њега и маказа којима се пресецају црвене врпце пред вратима свега и свачега. Представа на телевизији би одмах престала. Зато што не желим да стварам новог Вучића, ни Милошевића, код политичких странака ми је важно да питање децентрализације у програму постоји, као што постоји у Народној. На мени је део одговорности да се на том питању и ради. Радила сам на томе и до сада.

Пре бављења политиком, из позиције представника удружења предузетника, убих се да људима на функцијама објасним какве ситне реформе могу да доведу до крупних помака на пољу развоја предузетништва. Тек ту и тамо нађох саговорнике. Партије пречесто не пуштају искусне стручњаке на кључна места на којима се формирају правни оквири у којима живимо и који нам свакодневно користе, или нам сметају. У програму Народне нађох текст и о томе и овде га цитирам:
“Социјална држава постоји ….. ако у њој не раде само партијски подобни, послушни или заплашени јавни службеници. Није истина да немамо услова и средстава да обновимо социјалну државу – прави проблем представљају незнање…”

Остатак програма је крајње пристојан, демократски. Налази се на сајту странке. Мени је врло близак, а свакоме је нека друга област посебно важна.

Фактор одлучивања: Страначка инфраструктура

Програм је списак лепих жеља, ако немаш чиме да га оствариш. Зато мораш да оствариш победу на изборима. Изборни процес је кампања и посао прикупљања потписа за листу, а то захтева канцеларије широм земље и стварно пуно активних чланова. Ако канцеларија и људи нема довољно, време потребно за кампању се исцрпи на скупљање потписа. Знам то. Дешавало ми се. Народна већ сада има преко 100 одбора и повереништава широм Србије. То је озбиљна тврђава за битку.

Фактор одлучивања: Људство

Не морате да упознате председника. Уколико његови људи на терену имају озбиљна поверена овлашћења, он уме да делегира. Делегирање је један од најсложенијих елемената менаџмента. Још ако организација расте, онда је јасно да су и они једноставнији елементи (комуникација, мотивисање, вођење, мерење резултата…) задовољени. Ту је интерно стање стварно здраво. А, ако још и постоји група високо компетентних људи који раде заједно, нема ту сигурно сујете која се може отети контроли. Да, то онда има будућност. Добри су то сигнали за неког ко организацију гледа са стране, као што сам то до недавно радила ја.

Фактор одлучивања: Снага и безбедност политичког деловања

Ако се озбиљно замерате власти без јаке организације иза себе, немате баш добар осећај кад кренете у било какву политичку акцију. Бити усамљен на чистини није добра позиција. Снага је у великим групама. И осећај безбедности у политичком деловању у овим крајње мрачним условима се налази управо ту. Може и појединац истином да напада овакву власт, само је питање колико, докле и са каквим резултатом. Мени је тога било доста. Зато је Народна странка одлична да се обједине снаге са људима који су већ ту и раде то исто, а Савез за Србију је неопходан да би нас било још више како бисмо били у прилици да парирамо моћном и мрачном опоненту.

Фактор одлучивања: Савез за Србију

Већ дуго ме политичка сцена у Србији подсећа на неравноправан бокс меч. Један боксер удара обема рукама и ногама, док су другом руке на леђима везане. Претпостављате, овај са везаним рукама је опозиција у стању скоро апсолутно од стране власти контролисаних медија у Србији. СНС разара државу и паралелно блати опозицију кроз готово сва медијска средства. И не само то, него и у приватним животима сада већ наилазимо на озбиљне тешкоће, јер иде толико далеко да појединцима угрожава економску егзистенцију, притиска породице и прави кошмар. Када се нађете у рингу везаних руку, апсолутно вам је неважно да ли ће вам помоћи левица, десница или центар. Треба вам и лева и десна рука да узвратите. Ако неком и даље није јасно зашто се не буним против оваквог шареног савеза, нека проба четири године сам на ветрометини или везаних руку у рингу са грдосијом бар који дан. Ми ћемо их само овим савезом победити.

Још питања?

Светлана Козић
Покрајинска посланица Народне странке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 11 =