Лидер другим лидерима

Можда највећи изазов у лидерству је бити лидер људима који су и сами лидери. Особе које су навикле да управљају, теже прихватају да буду вођене од стране неког другог. Потребна је имати добру способност процене и повлачити исправне потезе да би се ово извело, мада је то могуће и такви тимови могу да остваре велика достигнућа.

Базичан пример за ово су удружења привредника. Власник фирме, без обзира на њену величину, има карактер изграђен за управљање, ризик, личну одговорност. Из свега што доживљава у свакодневном раду, он често има висок степен самопоуздања и наметање мишљења је често немогуће, па не вреди ни покушавати. Због интензивног рада са људима, који му је свакодневан задатак, он лакше него други људи препознаје неискреност и тада не даје поверење, а то спречава сваку размену идеја, а заједнички рад чини немогућим. Његово време је ограничено и он строго бира на коју активност ће да потроши по неки сат. Он време троши само на оно што је за њега од највећег значаја. Зато од нејасних сарадњи брзо одустаје. Да није такав, његове комапаније не би било. А, замислите сада групу таквих у једној просторији како раде на заједничком пројекту који ви водите. Инспиративно!

Принцип 1: Равноправност
Лидеру тешко можете бити лидер. Лидеру можете бити, у најбољем случају, омиљени сарадник са којим се он заједничким снагама бори за нешто што му је од великог значаја, чије мишљење поштује и сматра релевантним. Па, будите такав сарадник и, уз поштовање свих принципа чији опис следи, можда ћете бити лидер лидерима.

Предузетнички пројекат ЛЕДА

Принцип 2: Поверење
Он никада не сме да помисли да ћете га угрозити. Ако располажете информацијама за њега осетљиве садржине (пословним тајнама, његовим ситним цакама и пречицама, љубавницама или љубавницима, познајете његове пословне контакте…) то су ствари које остају између вас. Свако расипање осетљивог садржаја, или његова процена да бисте ви били спремни то да учините изазива прекид комуникације.

Принцип 3: Уважавање тражењем мишљења
Од највећег је значаја да лидера никад не ставите у ситуацију да вам буде дослован ћутећи пратилац. То га понижава. Најбољи начин сарадње је да се о основним потезима консултујете изношењем свог предлога, слушањем његовог виђења и дефинисањем правца таквог да ваш пројекат не угрожава, а да њему буде сасвим угодно у том решењу. Ово је идеална ситуација којој треба тежити и самим тим што види да се око тога трудите, навешће лидера да се добро осећа поводом вас и кад принцип не испуните стопроцентно. Овај принцип је принцип поштовања.

Принцип 4: Отвореност
Лидеру не можете петљати. Најбоље би било да он зна целу путању од тачке А до тачке Б, разлоге такве путање, а оно што је најважније је да он зна крајњу намеру.

Принцип 5: Фанатично поштовање договореног
Он можда нема пуно начина да вас провери, а желеће да вас проверава, то је сигурно. У том случају ће мерити колико држите дату реч. Од тога колико фанатично је се будете држали зависи и неопходно (Принцип 2) поверење.

Принцип 6: Размена
Некад ћете можда морати да му учините услугу, мимо рада на заједничком пројекту. Он очекује да зато што је потрошио неко време на вас има право да му узвратите. Ово је сигуран знак раста поверења и постојања равноправности, а може бити и провера тога каква сте личност у ствари. Ја сам своје лидере водила у кафане, међусобно их упознавала и помагала им да склопе послове. Не знам да ли је та њихова међусобна сарадња и даље актуелна, али се и данас обрадују кад ме виде. Склопљен је однос размене.

Принцип 7: Добро се добрим враћа, а лоше…. још горим
Ако не поштујете договорено, изневерите његово поверење, увредите га стављањем у положај простог немислећег пратиоца веома је вероватно да ће се од вас дистанцирати, а велика је вероватноћа да ће вам пресећи пут када год буде у могућности, јер је понос чудо кад се уједе. Иако је пун самопоуздања, самосталан и често веома разборит, он је на крају ипак човек.

Принцип 8: Не постоји финални принцип

Сви додатни принципи који се вама покажу као добри путокази су важни, јер се учење никад не завршава.

Ходање, падње, устајање, наставак, учење и унапређење… је метода којом се ова вештина најбоље стиче. Из прве – тешко.

Светлана Козић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − thirteen =