Ко и што сече дрвеће

Војводина је најслабије пошумљено подручје у овом делу Европе. Северни Банат је најмање пошумљена област у таквој Војводини. Ипак, некима пада на памет да и то мало дрвећа олако посеку. Нестају шуме поред Тисе, атарски шумарци, дрвеће из насељених места. Нема те садње која може ово да надокнади, јер је временски размак између саднице и одраслог стабла неколико деценија. 

Негде власти, негде дрвокрадице, без већих проблема са грађанима и полицијом, хватају се моторних тестера и уништавају оно за шта треба пар деценија да поново нарасте. Потребно им је свега неколико минута да убију храст стар 30 година.

У таквом северном Банату, центар округа је Кикинда, зелено срце, усамљена оаза, највеће зимовалиште сова утина на планети, град једне од најлепших светских улица баш захваљујући зеленом тунелу под крошњама дрвећа. Не дозволимо да се посече оно што нас чини толико посебним. Ко није љубитељ природе нека одбрани приступи не због емоција већ због новца који такве атракције доносе кроз посете туриста, или бар због локалпатриотизма. Сви ћемо у овој теми наћи разлога за консензус.

Улица Генерала Драпшина у Кикинди проглашена је једном од најлепших улица на свету, према оцени светског сајта Архитектура и дизајн, о чему су одлучивали урбанисти, архитекте, али и еколози (Фотографисала Ксенија Липован)

Довољно је да једно дрво подигне тротоар и под суседног објеката, па да се посече цео дрворед. Довољно је да пар грана додирује кров зграде, па да се посече цело дрво. Довољно је да има премало законског надзора и гоњења да стигнe на сва места, па да се обришу са лица земље шумарци у атару. Сасвим је довољно да грађани не пријављују крађе стабала, па да се институције тиме не баве јер „није пријављено“. До сада су у Кикинди нестала бројна стабла са подручја Шумице,Симићевог и Јовановићевог салаша, окружења хале „Језеро“ и школе „Јован Поповић“…. У Чоки, Кањижи и Новом Кнежевцу нестају шуме поред Тисе.

И не треба да улазимо у то ко је крив. Према свим дрвосечама и онима који сечу не спречавају треба пoступaти подједнако. Зато ћу на све адресе које имају додира са темом, на локалном, покрајинском или републичком нивоу власти, у наредном периоду слати питања. Зато ћу се потрудити да им буком отежам штеточински посао, или подједнако  штеточинско ћутање и неделовање. 

Позивам Вас да у томе помогнете тако што ћете показати интересовање за тему и дозволити ми да Вас обавештавам где се и шта се по питању зеленила и животне средине у Кикинди и северном Банату дешава, где је потребна ваша реакција или бар забринутост. Сами ћете доносити одлуке о мери свог учешћа у евентуалним акцијама. Ваше контакт податке у циљу овог информисања оставите овде 👉 линк

Светлана Козић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =