Феномен изврнуте државе

Да у Србији многе ствари стоје зло и наопако, није потребно објашњавати. Свако ко је видео бар мало света, ухвати се за главу кад се са путовања по уређеним земљама овде врати. Што за главу, што и за срце, јер је човеку који воли своју земљу тешко да гледа шта је од ње настало.

Негативна селекција послушних и подобних, уместо квалификованих, довела је до врло тешког обављања и најпростијих административних ствари, огромних застоја, лутања, кашњења, грешака на разним обрачунима, незаконитог поступања администрације, енормног броја управних судских поступака, пропуста због  несналажења бројних чиновника, скупог и неефикасног државног апарата.

Уплив квазиполитичара у привреду је енорман, што за најекстремнији показатељ има то што уцењени за радна места на маркетиншке скупове владајуће партије потежу и радници неких приватних предузећа која послују са државом или локалним самоуправама. Исти такође скупљају и сигурне гласове. А, мука им је.

Медији су махом блокирани. Здравство посрнуло. Војска и полиција у гомили проблема. Образовање заробљено у методама из прошлог века. Емиграција је огромна. Пољопривреда животари. Плате и економски раст на дну у окружењу. На телевизијама са националном фреквенцијом кажу све супротно.

Јадна мала изврнута државице, дно ти се на врх попело – изјава је мог пријатеља коју често цитирам.

Робовласнички систем је успостављен уместо уређене демократије. И онда бесни кажу – Народ је крив, народ је глуп, увек тражи вођу, народ је генерално лошег састава и већина је полтронски настројена и без достојанства. А, да ли је то баш тако? Хајде да направимо једно поређење.

Уочи Другог светског рата, припремајући се да изазове највеће страдање у историји човечанства, Хитлер је најпре централизовао немачку државу свођењем свих кључних надлежности на врховну власт (себе и око себе), разорио је синдикате и покорио медије својој пропаганди. Немци, народ којем се сада дивимо и у чију државу трбухом за крухом наше становништво радо одлази, тада су били инструмент у рукама великог вође. Покорни, нису постављали питања, извршавали су дела о којима довољно знамо.

Шта треба да урадимо да би Срби сада били као Немци сада? Треба да урадимо све обрнуто од онога што је Хитлер радио, а и нас је сада делом задесило. Кораци су:

1.Децентрализовати државу. Одузети монопол на новац и моћ централној власти и појединцу. Не дати потенцијалном будућем диктатору тло за раст.


2.Ослободити медије. Ако не може да им се објасни да морају да извештавају о свему из више углова и о свим актерима из њиховог, али и туђег угла, прописати то законом. Мерити да ли правило поштују. Забранити и затвором кажњавати претње новинарима. Забранити и затвором кажњавати лаж објављену у медијима.


3.Створити амбијент у којем синдикати и остала удружења цветају. Самоорганизован мислећи народ велика је сметња самовласти појединца. Удружења новинара, радника, родитеља, уметника, судија, учитеља, лекара, занатлија, пољопривредника, студената итд. надзорни су орган над радом власти и одлични узбуњивачи. Подићи их и ослободити притисака.

Толико је једноставно потпуно променити живот у Србији. Толико је једноставно обрисати услове да нам се ово понови. Толико је једноставно поставити на ноге изврнуту државицу, вратити достојанство и пристојан миран живот људима. Само за све ово треба много добровољаца и воља неке нове власти.

Светлана Козић
Посланица у Скупштини Војводине

напомена: Копирање и преношење текста
је дозвољено, али у целости и без измена. Ставови
изнети у тексту лични су ставови ауторке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + five =