Бранимо слободу медија

 

Врањске, ВК телевизија, Јужне вести, Кикиндске и ко зна ко све још, а да о томе није довољно гласно викао, трпели су и трпе притиске од стране власти због склоности да виде очигледне ствари и о томе штошта објаве. Дошло време да сви ми заједно нешто по том питању урадимо.

Чему служе медији, ако не да нас обавештавају?
Што је већа видљивост тј. очигледност онога што ми политичари радимо и говоримо, то бољи увид грађани имају у то ко је од нас достојан поверења, а ко није. Зато, ако нам је до поштене политике, а некима од нас и јесте, морамо да се изборимо за фер услове политичке утакмице. Док се боксери боре у рингу, тркачи престижу на стази, ми политичари за полигон борбе имамо медије. А, медијима у којима је та борба спортски фер је сада јако тешко.

Ко руши медијске слободе?
У сиромашном друштву као што је наше медији у великој мери зависе од пара из јавне касе, а критеријуми поделе тих пара медијима нису баш јавни. Али, да не понављам оно што сам стопут рекла, резимираћу како то медији примају ударце од власти.
Конкурсне комисије које одлучују о томе којем медију ће се дати колико пара, све чешће садрже чланове делегиране од крајње непознатих и често претходно дуго неактивних медијских удружења,
Медији са “дугачким језиком” добију мање новца, ако га у опште и добију,
Врши се притисак на новинаре слободних медија,
Власт у кокурентско повлашћен однос постојећем медију стави други медиј који толико вишеструко издашније финансира да први медиј ни садржајем, ни ценом, не може да конкурише овом фаворизованом медију и тако први медиј лагано угуши итд.

Шта је мој предлог?
Ми опозициони политичари треба да подигнемо велику галаму око ове теме, постављамо власти питања, непрестано упиремо прстом док сваком грађанину не буде кристално јасно шта се дешава, а власт напокон буде срамота.
Опозициони политичари и грађани треба заједно да скупе прилоге у новцу да ови медији преживе, јер они више не могу да чекају. Концерти, представе са циљем прикупљања новца – може! Просто уплаћивање донација на рачун тих медија – може и то.

Колико је ово делотворно?
Јако је делотворно. Кикиндским треба само 150.000 динара месечно да наставе рад. 150 људи пута 1000 динара је изводљиво. 300 људи по 500 динара је још изводљивије. Нек да ко колико може, неко нек пева, глуми, рецитује, свира… Неко нек плати улазницу. Спасићемо ми наше новине.

Информација на #BranimKikindske и kikindske.org

 

 

 

Светлана Козић
Посланица у Скупштини Војводине 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − five =