Балканска изборна правила

Мањински избори – већином позната правила

Пре пар дана смо имали прилику да сазнамо да су Сједињене Америчке Државе изразиле забринутост процесом избора у Босни и Херцеговини. Како се у тексту са сајта Н1 које цитира њихову изјаву може прочитати:

“У саопштењу се наводи да постоји забринутост – што су изразили и мисија ОЕБС-а, међународни посматрачи и локалне невладине организације – због бирачких спискова, непристрасности изборних посматрача, равноправног приступа медијима и злоупотребе јавних ресурса.”

Ето, нас у Србији дуго забрињавају исте појаве. Ево још једног разлога за бригу, а то су избори за Националне савете националних мањина. Врло проблематични изборни процеси су се претходно одавно по вертикали спустили на све нивое власти. Све се генерално обрушило под следећим појавама:

  • Крајње сумњивим бирачким списковима
  • Петљањем посматрача избора у изборни процес
  • Ускраћивањем приступа медијима опозицији
  • Уценама и/или поткупљивањем гласача и употребом јавних ресурса у сврху кампање владајуће странке

Почетком новембра се одржавају избори за Националне савете националних мањина. Представници пар мањинских листа су објавили велик списак неправилности по шаблону познатом и наведеном за све остале изборе изнад. Пријавили су своје проблеме јавности онолико колико их је доминантна затвореност медија пустила да се у опште обрате. Пријавили су их надлежном Министарству и међународним институцијама које се баве мониторингом демократских процеса.

 

Неправилности су почеле са првим кораком, а то је прикупљање потписа за учешће на овим изборима. Доступност просторија и оверивача за листе опозиције је била отежана у току процеса. У бирачким списковима смо код претходно спровођених избора навикли да васкрсну чак и умрли бирачи, а појаве се позиви за гласање за комшије које никад нисмо видели, а по бирачком списку “живе” крај нас. У случају мањинских избора представници мањинских листа нас информишу да су се одједном као припадници мањина на брзину издекларисали и у посебан бирачки списак мањине уписивали у групама неки нови људи. Пакети, екскурзије и послужење за бираче ни овде неће изостати, као и изјаве вероватно јавно неизговорене, али ипак громогласне, попут оне из Босне и Херцеговине: “Ко не буде за нас гласао избацићемо га са посла”.

Колико ћемо изборних процеса прећутати? Да ли чекамо да нам од споља забринути фактори опет дефинишу балканска правила, или смо у стању да се постојећим неписаним и противзаконитим правилима одупремо сами? Ваљда смо нешто о овим појавама на основу искустава до сада научили, пошто смо очигледно тај разред понављали и ето нас назад у још мрачнијим деведесетим.

Светлана Козић
Посланица Скупштине АПВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 18 =