Нема ти данас ништа од поштења

Систем који систем није, правила која су негација исправног и друштво које фаворизује најгоре своје појединце, дубоко су затровали и друштво, али и критеријуме. Наиме, жртве смо ситуације у којој је постало горуће питање шта је то у ствари исправно, јер су се накарадне појаве толико одомаћиле да су постале опште прихваћене. Често изразим протест против негативних облика понашања као што су корупција, непотизам, лажни патриотизам, а готово увек добијем одговор:

„То се тако увек радило.“

Препричала бих вам један догађај који ме је потпуно уверио да смо као друштво жртве својих најгорих представника. Шетајући пса у предвечерје неким забаченим кикиндским улицама, налетех на своју професорку, иначе крајње исправну особу која ми је предавала предмет који никад не бих волела да није она држала катедру на њему. Жена змај, онаква какве баш волим, отворена, ни мало препотентна, школована, али искрена и доступна и неписменом човеку. Поздравила ме је радосно. Наравно, пита шта сад у животу радим. Одговорила сам да се бавим политиком. Њена најискренија реакција је била:

„Нека, душо. И треба. Нема ти данас ништа од поштења.“

Одскочила је благо у назад, забринута да ћу се можда увредити. Ја сам јој само рекла да нисам у политику ушла да крадем, али да разумем њен став. Растале смо се, али ме њен поглед никад неће напустити. Из најбоље намере сам себе бацила у ризик да ме прогласе лоповом. Схватила сам да ми је то део судбине сада и да ћу са пуно пљувања и упирања прстом морати да живим и да је много лакше било шљаму да искомпромитује политику, него што ће мени бити да докажем да то није увек баш тако.

Једном је мој омиљени Фејсбук пријатељ, на овој друштвеној мрежи написао нешто што ће ме такође прогањати, као и професоркине речи. Написао је:

„Јадна мала обрнута државице, дно ти се на врх попело.“

Сад је потребно подоста напора да би се обрнута државица окренула на праве вредности. Ако мене питате, циљ оправдава средства, време и енергију. Вреди се борити да једном живимо као сав нормалан свет.

 

Светлана Козић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 20 =