Против корупције само кад нас ЕУ притисне

На седници одржаној пре пар дана, Скупштина Војводине је донела покрајински антикорупцијски план. Овај документ, који треба да гарантује правац и начин сузбијања ове појаве, касни у свом доношењу. Ипак, колико је корупција дубоко укопана у нашем друштву, могу да кажем да је добродошао и сад.

Ипак, подозрење изазива наведени разлог доношења овог документа. Наиме, то је Акциони план за преговарање Србије о чланству у Европској унији за преговарачко поље 23. Да не постоје преговарачки процеси и да се Србија није обавезала да у оквиру њих спроведе извесне реформе, до њих не би дошло. Ова претходна мисао је прво што кажем кад уђем у расправу да ли је важан или није важан процес уласка у ЕУ. Саговорник противник Уније често каже да ми државу треба да уређујемо због нас, а не због Европе. Е, не иде то тако, мада би лепше изгледало да то чинимо са вољом и радошћу. Зато што то иде силом нам је и процес реформи тако спор, а зато по неким питањима и назадујемо (слобода медија, независно правосуђе, полиција).

Слобода медија је посебно угрожена финансирањем медија из јавних извора, мада је по мом мишљењу регулатива довољно добра да добронамерно усмеравање јавног новца ка медијима може да се спроведе. Оно се врши на основу дефинисаног јавног интереса у јавном информисању, а то је истинито, правовремено и потпуно информисање свих грађана Републике Србије, како јавни интерес у овом случају дефинише Закон о јавном информисању. У извештавању о политици потпуно извештавање би подразумевало пренос изјава свих политичких актера ка јавности. Али, ово нико званично не контролише, па добијају новац и медији који филтрирају вести дајући сав простор само владајућој странци. На последњој седници сам поново подвукла да је ово проблем и да Покрајински антикорупцијски план мора да се обогати за мере евалуације финансираних пројеката медијама из угла заступљености саопштења политичких организација у њима. Предложила сам да за покрајину тај посао одради нека од прес клипинг агенција, што није скупа услуга. О овоме сам говорила по трећи пут, говорићу и даље, иако реакције власти нема.

Опозиција је у неравноправном положају због тешке медијске цензуре. Ово доводи до манипулације ставовима јавности и угрожава цео демократски процес избора, ускраћујући гласачима могућност да се потпуније информишу.

Светлана Козић
Посланица у Скупштини Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =