Недостајући медијски садржај

Разочарани општим стањем на медијској сцени, преостали независни медији све јаче изражавају свој дубоко негативан став по питању финансирања медија из буџета покрајине, градова и општина, али и тона извештавања који, на велику жалост грађана Србије, произилази из тог финансирања и зато губи везу са самим појмом извештавања постајући алат за промоцију владајуће странке. Наиме, онај ко потписује вирман за доделу јавних средстава неком медију је постао и уређивач информативног програма скоро сваког донираног медија. Било то директно и отворено, или скривено, исто нам дође. Миц по миц, из програма, са страница и страна, истерани су поједини медијски садржаји. Један од тих медијских садржаја је и покрет Доста је било.

Сећам се периода у којем смо били организација “на улици”. У старту смо имали проблем да негде објавимо своја саопштења. Огорчена ситуацијом дуготрајне анонимности у коју су још тада бројни медији гурали ДЈБ, обратила сам се уреднику једог локалног листа и затражила објашњење необјављивања тј. апсолутног игнорисања сваке речи која му пристиже од нас. Објашњење је гласило – Немојте ви мени да се мешате у уређивачку политику, ви нисте парламентарна странка и мој је избор да о ванпарламентарним организацијама не извештавам. Уследило је моје питање – А, како мислите да уђемо у парлементе, ако не дозвољавате грађанима да дознају за нас? У међувремену смо постали парламентарна организација. Имамо посланике у републици, покрајини и одборнике у низу локалних самоуправа. И даље се ни траг нашег деловања не објављује у тим новинама, а оне су само пример ћутећих медија, док постоје и гори примери. То су они ћутеће-нападајући.

Наиме, низ медија отворено вади из контекста наше изјаве, сече реченице из средине наших изјава и објављује их тако да грађанима изгледа да ни сами немамо појма о чему причамо. Сведоци сте великог броја афера које се фабрикују о комплетној опозицији. Потпуно ирелевантне ствари постају велике сензације. Лапсус грешке, од стране наших посланика случајно шеровани садржаји, постају хит вести. Уколико појединци напусте покрет, то је вест за насловне стране, а о истовременом уласку других људи у организацију не пише се ни реч. О добрим иницијативама опозиције, а нарочито иницијативама из деловања ДЈБ-а ретко се пренесе по који детаљ, а најчешће ништа.

У читавој Војводини ДЈБ има простор да објави своја саопштења свега у пар медија.

Као посланик ћу учинити све да се медијска сцена ослободи и постигне да квалитет садржаја и јавни интерес у извештавању буду критеријуми за доделу средстава из јавних извора, јер грађани сигурно нису сагласни да плаћањем пореза финансирају машину за промоцију владајуће странке. Ослобађање медија је заједнички интерес грађана, ДЈБ-а и целе опозиције, али и новинарске професије.

Светлана Козић
Председница Покрајинског одбора
Доста је било

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + nine =