Кикинду спашава грађанска солидарност

Веровали или не, у атмосфери опште пандемијом изазване конфузије и менталитету за који се пословично каже да је заснован на ставу „да комшији цркне крава“, Кикинђани су се у последњих месец и по два пута одазвали акцијама солидарности и тако премостили два горућа локална проблема, сами и без икакве помоћи локалне власти која је за то време паковала пакете намењене покућарењу на послу куповине гласова у њеном личном интересу.

Општим интересом се позабавило локално становништво и ефекти су фасцинантни.

Прва акција настала је у првим данима од проглашења ванредног стања, које смо због подсмеха вирусу од стране власти и називања ковида 19 најсмешнијим вирусом од стране владиних стручњака, дочекали неспремни. Кикиндска болница вапела је за најобичнијим маскама. Кикиндске жене и по који мушкарац, сашили су их бесплатно у огромним количинама и предали медицинском особљу на употребу. Донације за материјал давали су грађани и локалне фирме. Шило се волонтерски. Одзив је био задивљујућ. Прво браво за Кикинђане.

За то време, власт је лепила билборде плакатима о новонасталој ситуацији. Неки локални паори сопственим тракторима са прскалицама дезинфиковали су нам улице. Браво и за паоре.

Друга масовна локална волонтерска акција је била спашавање пијаце. Угрожени обуставом продаје, власници пољопривредних газдинства организовали су онлајн пијацу на Фејсбуку. Грађани су огромном брзином приступили послу позивања познаника на употребу новог начина пијачне продаје. И продаје се, купује се, роба се разноси по кућама. Још једно велико браво за преко четири и по хиљаде на овом хуманом и локално патриотском послу активних Кикинђана!!!

Заиста сам поносна на наше људе. Показани су велика солидарност и одговорност, несебичност и свест о потреби да сви дамо допринос како би свима било боље. Ми смо један посебан град. Кикинда ће победити, итекако. Победиће зато што ту живе неки обични, а ипак велики људи.

Светлана Козић

Покрајинска посланица Народне странке

Преносе Кикиндске Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 4 =